docenten

Wim Stalman (klarinet, saxofoon, piano, keyboard, blokfluit, AMV, blazersklassen)

Wim Stalman (klarinet, saxofoon, piano, keyboard, blokfluit, AMV, blazersklassen)

Wim Stalman studeerde klarinet, orkestdirectie en piano aan het Stedelijk Conservatorium (Prins Claus Conservatorium) in Groningen. Naast deze muziekopleidingen studeerde hij eveneens in Groningen Duitse Taal en Letterkunde. Aanvankelijk was hij actief als klarinettist in diverse ensembles, begeleidde hij als pianist solisten, koren en oratoriumverenigingen en doceerde hij aan de muziekscholen in Groningen, Stadskanaal en Joure. Daarnaast dirigeerde hij vier harmonieorkesten in Noord-Nederland. Van 1990 tot 1995 was hij verbonden als docent klarinet aan de Regionale School voor Musische Vorming te Meppel.

Deze functie verruilde hij voor een fulltime betrekking bij De Haske Publications
te Heerenveen (de huidige uitgeverij Hal Leonard), waar hij nauw betrokken raakte bij de uitgave van composities en arrangementen van wereldberoemde componisten als Jan Van der Roost, Jan de Haan, Philip Sparke, Jacob de Haan, Franco Cesarini, James Curnow e.a. Daarnaast werkte hij in binnen- en buitenland als klankregisseur bij CD-opnames met professionele orkesten en zijn verschillende arrangementen en composities van zijn hand door deze uitgeverij op de internationale markt uitgegeven.  

In 2005 besloot Wim Stalman zijn contract bij De Haske Publications te wijzigen om voortaan zelfstandig vanuit zijn bedrijf Stalman Music Services werkzaamheden voor diverse opdrachtgevers waaronder genoemde uitgeverij te kunnen verrichten. Daarnaast richtte hij een - intussen bloeiende - lespraktijk op voor klarinet-, saxofoon-, dwarsfluit-, trompet-, hoorn-, bugel-, euphonium-, piano-, keyboard-, blokfluit- en AMV-lessen. 

Vanaf 2010 is hij tevens als muziekdocent verbonden aan de muziekschool Kunst & Coo in de gemeente Ooststellingwerf.
Als dirigent is hij momenteel de muzikale inspirator van het harmonieorkest 
Oranje Nassau uit zijn huidige woonplaats Smilde en Harmonie ODO uit Odoorn. In 2014 werd hij benoemd tot ere-dirigent van het harmonieorkest Patrimonium uit de stad Groningen.
 

Clarinet Concerto No. 2

Movement 1: Allegro

Carl Maria von Weber

 

Wim Stalman, clarinet 

Clarinet Concerto No. 2

Movement 2: Romanza, Andante Recitativo

Carl Maria von Weber

 

Wim Stalman, clarinet

Clarinet Concerto No. 2

Movement 3: Alla polacca

Carl Maria von Weber

 

Wim Stalman, clarinet

Leanne Stalman (assistent)

Leanne Stalman (assistent)

 

Met muziek en musiceren ben ik opgegroeid! Het is geweldig om mensen te motiveren bij het maken van muziek. Ik ben klarinettiste en weet uit ervaring hoe goed het voor je is om in orkestverband met elkaar te musiceren. Als assistent in de praktijk van Stalman Music Services ben ik al heel lang betrokken bij de lessen die wij organiseren op de basisscholen en het verveelt nooit!

 

Vooral de blazersklassen die wij in de bovenbouw organiseren, zorgen voor veel dynamiek! In een korte periode leren wij de kinderen de basisbeginselen van het bespelen van een instrument en met veel creativiteit, aangepaste arrangementen en begeleidingen werken we dan toe naar een spetterende, muzikale einduitvoering waarbij het publiek telkens weer verrast is over de prestaties en het enthousiasme van de spelers!